Je bent er achter gekomen dat je kind last heeft van obstipatie en dat de buik moet worden leeggemaakt. Vol goede moed start je met laxeren met als doel de buik leeg te maken. Alleen, hoe en wanneer weet je nu dat de buik leeg is? En kan dat eigenlijk wel, als je bedenkt dat we dagelijks eten? Dan blijft de buik toch altijd vol?

Ik snap die vragen goed. Het ís ook lastig om te checken en weten, hoe of wanneer de buik van je kind leeg is. Op een rijtje wat en hoe het in onze buik toegaat.

Gewenst poepgedrag
Ideaal gezien drinkt je kind voldoende, eet het vezelrijke voeding en beweegt het genoeg en gaat poepen prima. Daarvoor is het ook nodig dat je kind op tijd luistert naar aandrang, goed op de wc zit en de tijd en rust neemt om uit te poepen. Helaas hebben veel kinderen poepproblemen, omdat één of meerdere zaken ontbreken. Het perfecte poepgedrag en poep blijft uit, met als veelvoorkomend gevolg verstopping in de darmen.

Verstopping

De ontlasting wordt bewaard in het rectum (laatste deel) van de dikke darm. Hoe meer ophoping, hoe meer poep en hoe voller de dikke darm gaat worden. De opgehoopte ontlasting dikt in, doordat er vocht aan wordt onttrokken en wordt harder. Je kind kan last krijgen van buikpijn, opgezette buik, winden laten en pijn bij poepen. Vaak lukt goed (uit)poepen niet meer en zie je soms vieze broeken of krijgt je kind last van plasongelukjes of bedplassen. Je kind voelt de aandrang minder of zelfs niet meer, als het laatste deel en de rest van de dikke darm vol zitten met ontlasting.

Laxeren
Naast de focus op de oorzaken van de verstopping (meestal ophoudgedrag), is het belangrijk om een tijdlang goed te laxeren. In de meeste gevallen is het advies (volgens de Richtlijn Obstipatie bij Kinderen) eerst een paar dagen hoge dosering – ‘t liefst met macrogol – en daarna overgaan op onderhoudsdosering. Wanneer moet je nou overgaan op die onderhoudsdosering? Hoe weet je wanneer die dikke darm goed leeg is? Bij een nog vol rectum of verder in de dikke darm zijn er wat signalen. Zoals dat je kind aandrang blijft houden en dat het meerdere keren kleine beetjes poept. En dat je kind aangeeft niet goed leeg te kunnen poepen en je dus blijft afvegen. Vaak blijf je kind ook buikpijn en een opgeblazen gevoel houden.

Diarree!
Als je gestart bent met een hogere dosering, kan het zijn dat er eerst dunne poep (lijkend op diarree) komt. Veel ouders denken al snel, dat dit betekent dat de dosering te hoog is. Nee hoor, dit is het begin van het leegraken. Soms kan er alleen maar dun door of zie je plakkerige, kleverige poep en kan je kind dit lastig ophouden. Of jij of je kind merken dat de poep onophoudelijk blijft komen, soms in kleine beetje dan weer als spaghettislierten of korrels of keutels. Allemaal signalen dat er nog een grote hoop zit of dat deze langzaam aan het loskomen is. Dus dan door blijven gaan met die hoge dosering. Meestal duurt het 2-3 dagen voordat alles eruit is. Soms duurt het langer.

Leeg?
Je merkt dat de buik (lees: dikke darm) van je kind goed leeg is, als je kind niet meer steeds moet poepen of aandrang heeft. Ook zie je dat je dan weinig tot geen velletjes papier nodig hebt om af te vegen. Als het goed is, is de buik zacht en plat en heeft je kind geen buikpijn meer.

Onderhoudsdosering
Dan is het tijd om over te stappen op de onderhoudsdosering. Bij een goede onderhoudsdosering hoeft je kind vaak 1 x per dag te poepen en heeft het verder gedurende de dag niet steeds meer aandrang, Je kind kan de poep/aandrang beter herkennen en even ophouden tot de wc en poept een smeuïge drol met een duidelijk begin en eind.

Wanneer stoppen?
Als er een vaste poeproutine is; je kind (‘t liefst uit zichzelf) dagelijks helemaal en zonder problemen uitpoept, kun je het laxeren gaan afbouwen. Langzaam, stap voor stap, zodat je in de gaten houdt of het poepen goed blijft gaan. Merk je dat het lastiger gaat, dan op de dosering blijven waarbij poepen nog wel goed gaat. Verder afbouwen op een later tijdstip.

Poepprobleem oplossen
Laxeren is echt een must bij verstopping om de boel weer in beweging te zetten en te houden. Maar onderzoek daarnaast welke redenen je kind heeft gehad om verstopt te raken. Tal van oorzaken zijn mogelijk, één van de belangrijkste is ophoudgedrag en daar heeft je kind een goede reden voor. Ontdek van alles over soorten poepproblemen, oorzaken en gevolgen, toelichting op laxeren en laxeermiddelen en een stappenplan om het poepprobleem definitief op te lossen in de online oudertraining.

Als laatste; echt beste ouders/verzorgers, laxeren met een middel met macrogol zorgt niet voor luie darmen of verslaving. Het werkt alleen maar op de ontlasting en doordat de poep toeneemt in volume en zachter wordt, voelt je kind beter aandrang en kan het gemakkelijker helemaal uitpoepen. Verstopping zorgt echter wel voor stilstand in de darmen.