Wat doe jij als je ziet dat je kind aandrang heeft en zich gaat verstoppen en ophoudt? Pak je je kind op en zet je het op de wc? Maar weigert je kind dan om te gaan poepen? Of laat je hem of haar gaan en wacht je totdat de aandrang over is? Of kom je met een luier aangesneld en doe je die om, in de hoop dat je kind dan poept? Pas op verstopping ligt op de loer.

Een teken aan de wand dat je kind poepen niet leuk vindt, is als je kind zich gaat verstoppen bij aandrang. Je kind kan achter de bank, het gordijn, onder de tafel, op de gang of naar de slaapkamer gaan. Het kan lijken dat je kind afzondering nodig heeft en dit fijn vindt of zelfs nodig heeft om te kunnen poepen. Maar verstoppen kan leiden tot verstopping.

Afzondering om te poepen zou kunnen betekenen dat je kind zich schaamt om en plein public te poepen. Mooi dat je kind poept, maar dan poept het waarschijnlijk in de luier en niet in de goede houding. Een voorland voor obstipatie. Wanneer je kind zich inderdaad verstopt om rustig te poepen en zich schaamt, is het handig om dit bespreekbaar te maken. Erkenning te geven en aangeven dat poepen op de wc er voor zorgt, dat je rustig en alleen kunt poepen. Geef aan dat je trots op je kind bent dat het poept en dat je ziet dat het al groot is en makkelijk op de wc kan poepen. Leg ook uit dat poepen niet iets is om je over te schamen; iedereen moet poepen!

Er zijn echter ook kinderen die zich verstoppen om de poepaandrang weg te zuchten en te krijgen. Die kunnen trouwens ook heel druk rondjes gaan rennen om die aandrang maar niet te hoeven voelen en weg te laten gaan. Hoogstwaarschijnlijk heeft je kind dan al last van verstopping. Leg je kind uit hoe belangrijk het is om te poepen als je voelt dat je moet.

Laat je kind zien met app SuperPoeper of Het SuperPoeperBoek wat er gebeurt als je gaat ophouden. Als nodig dan tijdelijk of voor langere tijd laxeren om de verstopping te voorkomen of te verhelpen. Maak afspraken over wc gedrag. Geef erkenning, toon begrip voor het gedrag van je kind, blijf rustig en positief. Dat zorgt ervoor dat je kind niet gaat liegen of ontkennen, dan ben je namelijk een stap verder van huis.

Blijft je kind zich verstoppen en denk je dat er verstopping speelt? Dan is het belangrijk dat je een plan van aanpak achter de hand hebt. De online oudertraining legt je stap voor stap uit wat je moet doen. Zo wordt jouw kind ook binnen korte tijd een superpoeper!