Heerlijk, de vakantie begint. Koffers al gepakt? Voorbereid op de reis en vakantiebestemming en dus klaar om te gaan? Vergeet dan niet om laxeermiddelen en diarreeremmers mee te nemen; beter mee, dan er om verlegen. Veel mensen, zowel volwassenen als kinderen, hebben op vakantie last met of bij het poepen. Ofwel diarree, ofwel verstopping. Hartstikke lastig, want juist op vakantie wil je genieten en ontspannen en niet bezig zijn met ‘shit’…

Diaree kan verschillende oorzaken hebben en gaat meestal vanzelf weer over. Is er sprake van een simpel buikgriepje dan kun je kort diarreeremmers gebruiken. Maar weet je niet de oorzaak van de diarree en blijft dit voortduren? Ga dan naar de dokter voor onderzoek. Wees beducht bij hoge temperaturen op uitdroging, zeker bij kinderen of ouderen. Voldoende vocht is een must.

Verstopping gaat niet zo gemakkelijk vanzelf over. Wanneer er eenmaal een flinke hoop harde poep in de buik zit, is er meer voor nodig dan afwachten en pruimen eten om die eruit te krijgen. Soms hebben kinderen al voordat ze op vakantie gingen last van obstipatie. Maar er zijn ook kinderen (en volwassenen) die juist op vakantie, waar het meestal draait om ontspanning en loslaten, verstopping ontstaat.

Oorzaken verstopping

#1 Karakter: houdt je kind niet zo van veranderingen; dan kan op vakantie gaan en een andere, soms nieuwe omgeving, spanning en stress opleveren. Met als resultaat; vasthoudend gedrag, letterlijk en figuurlijk.

#2 Eten: tegenwoordig kun je overal prima en gevarieerd eten. Maar wanneer je in de vakantie veel minder vezelrijk (pasta, frites, rijst) en anders eet dan gewend, kunnen de darmen daar anders op gaan reageren. Zo kan er ophoping/verstopping ontstaan.

#3 Vocht: je zou denken dat je in zonnige oorden meer gaat drinken. Toch wordt vaker gezien dat vooral kinderen (te) druk zijn met spelen en zwemmen om voldoende of meer te drinken dan in het dagelijkse thuis/schoolleven. Veel drinken is erg belangrijk in de hete zon.

#4 Beweging: daar waar thuis dagelijks wordt gesport en bewogen, wordt er op vakantie vaker wat rustiger aan gedaan. Wel zwemmen, maar daar blijft het vaak bij. Luieren ‘hoort’ ook bij de vakantie. Gevolg is: de darmen worden daardoor ook luier; dit geldt meestal voor volwassenen.

#5 Regelmaat/Ritme: op vakantie heerst er een andere (of geen) regelmaat en ritme. Sommigen kunnen dat moeilijk handelen. Dat zijn met name die kinderen die veel baat hebben bij dagelijkse structuur en routine en vergeten naar de wc te gaan of dit uitstellen.

#6 Wc’s: andere wc’s, open toiletruimtes (camping), vieze wc’s, ander of geen wc-papier of je wc-papier onder de arm meenemen. Het zijn allemaal redenen om het poepen uit te stellen en minder goed te ontspannen op het toilet.

Kortom best wat redenen waardoor verstopping kan ontstaan. Wanneer jij je kind of jezelf herkent in bovenstaande, houd dan de volgende zaken in gedachten.

Laxeermiddelen
Neem laxeermiddelen mee. Of dit natuurlijke of reguliere middelen zijn, is om het even. Zo lang je maar iets bij je hebt om de boel weer in beweging te krijgen. Geef preventief of tijdig een laxeermiddel dat zorgt voor zachtere en grotere poep. Zo kan er goed aandrang worden gevoeld en wordt het ook makkelijker om helemaal uit te poepen.
Zorg dat jij en je kind zeker 1 à 1,5 liter drinken. Het liefst zo min mogelijk koolzuurhoudende frisdrank. Zit de poep echt vast en kan het er niet uit, geef je kind of neem zelf dan een (mini)klysma of laxeermiddelen. Dat maakt de poep zachter en werkt prikkelend op de darmen.

Het is altijd beter om te laxeren dan de poep (=troep) te laten zitten. Met als gevolg buikpijn, niet lekker voelen, minder eetlust, vieze broeken (overloopdiarree) en zelfs plasongelukjes (overdag en ’s nachts). Dat kan de vakantiepret flink verpesten.

Uitleg vakantieplannen en afspraken
Buiten laxeermiddelen is het verstandig om, wanneer jij of je kind gevoelig zijn voor veranderingen en prikkels, de vakantie(plannen) en reis vooraf door te nemen, te bespreken en/of toe te lichten. Leg uit en denk er aan dat ergens anders, op een andere wc, ander eten en vakantie vieren zonder (veel) regels, spannend kan zijn. Dat kan er ook voor zorgen dat de buik anders gaat doen. Maak afspraken met je kind (en met jezelf) over voldoende drinken en de wc-gang, zodat de regelmaat erin blijft. Ga je naar de camping? Laat dan zien hoe het gebruik van de toiletten daar gaat.

Goed voorbereid, is het halve werk! Heeft je kind in het dagelijkse leven en/of op vakantie last van een poepprobleem? Download dan de online oudertraining (videotutorial + digitaal werkboek + Het SuperPoeperBoek).

Een fijne ontspannen vakantie toegewenst. Zonder shit!