Spannende tijden breken aan voor (bijna)kleuters en oudere kinderen…november en december: Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst en wintervakantie????????. Veel (leuke) prikkels, maar die kunnen behoorlijk hard binnenkomen bij kinderen en zorgen voor stress en spanning. Zeker bij gevoelige kinderen die moeite hebben met filteren en prioriteiten stellen. Kinderen die plas/poepzindelijk zijn, kunnen een terugval krijgen (wat dacht je van ophoudgedrag uit spanning?????) en kinderen die al of nog last hebben van ongelukjes, kunnen meer last krijgen (iets van “het in je broek doen van spanning/stress????“). Kortom deze tijden kunnen voor shit zorgen bij of shit zijn voor sommige kinderen en hun ouders niet te vergeten!

Spanning en stress?
Deze tijden van spanning en stress bij kinderen, zijn bij mij en mijn collega’s bekend als drukke tijden
????. Ouders willen hun kinderen zo veel mogelijk laten genieten en meegeven, uit liefde. Veel cadeautjes, veel feestjes, verrassingen, snoepen, later naar bed, etc. etc. Overigens volkomen begrijpelijk want liefde maakt blind. Alleen kun je je afvragen of jouw gevoelige kind dit wel allemaal trekt. Hoe leuk ook, het kan uitmonden in shit bij je kind en dus ook bij of voor jou.

Ga op onderzoek!
Probeer – nu het nog even een rustige tijd is – na te gaan waar, wanneer en hoe je kind reageert bij of op spanning. Jij kent je kind als beste daarom weet jij dit vast. Handig daarbij om op een rijtje te zetten wat nu precies maakt, dat spannende zaken stress geven aan je kind. Positieve stress is ook stress! Voor jou helder? Dan wordt het tijd om vooraf te onderzoeken, welke stappen jij kunt nemen om je kind zo goed mogelijk, door die leuke maar drukke en stressvolle tijden heen te loodsen.

“Voorkomen is beter dan genezen”
Was je net van plan je luierpoeper zindelijk te maken en heb je te maken met een gevoelig kind? Dan is nu het juiste moment om door te pakken. Wanneer je alle stappen volgt uit de online training voor ouders, kan jouw kind binnen een paar dagen tot een ruime week een superpoeper worden en blijven. Op het moment dat je merkt of weet dat de spanning gaat oplopen, is het zinvol om dit te erkennen bij je kind. Laat merken dat je weet dat je kind last heeft van spanning en stel je kind gerust. Zorg voor verdeling van spannende gebeurtenissen en maak keuzes, uit liefde voor je kind. Gebruik je laxeermiddelen omdat je kind ophoudt en last heeft van verstopping? Ophogen die handel, zodat ophouden en (verdere) ophoping niet gaat gebeuren.

Terugval poep/plasongelukjes
Is of was jouw kind bekend met poepproblemen, zoals obstipatie, poep in de broek, plasongelukjes of bedplassen? Dan kan er een terugval ontstaan, omdat de spierspanning in het lichaam bij je kind kan oplopen; zeg maar je kind zet zichzelf (onbewust) vast. Dit geldt natuurlijk ook voor het koppie; nadenken over alle leuke spannende zaken kan een ophoping van stress in het hoofd worden, waardoor het daar overvol wordt en focussen op poepen en plassen (en aandrangssignalen herkennen) moeilijker of zelfs te moeilijk wordt. Herken je dit bij jouw kind? Uitleggen dat dit kan gebeuren en dat dit niet erg is en dat je je kind gaat helpen door extra te laxeren en gaat herinneren om (tijdig) naar de wc te gaan.

Ouders weten het best en vooral het beste!!
Mijn vaste overtuiging is dat ouders hun kind echt als beste kennen en daarom weten wat het beste is voor hun kind. Luister naar dit gevoel. Ken je kind, ken je kind zijn gedrag, zijn gevoelens en zijn gedachten. Weet je het niet zeker? Maak dit dan bespreekbaar met je kind, bijvoorbeeld: “Joh binnenkort komt Sint en de kerstman, wat vind jij daarvan, hoe denk jij daarover? Wat en hoe wil jij dat het liefste vieren? Als je het spannend vindt, zullen we dan afspreken dat je dit dan laat weten, zodat we samen kunnen kijken hoe je rustig kan blijven en zo veel mogelijk kan genieten?”. Jouw kind niet zo’n prater?Je kunt ook spelen over dit soort zaken en kijken hoe je kind reageert (playmobil, lego, superhelden vanuit kindervideo’s zijn geschikt hiervoor).

Huisje, boompje, feestje…
Misschien is de beste tip die ik je kan geven, dat feestjes vieren leuk is en leuk moet blijven. Je hebt als ouder daarbij de touwtjes in handen. Maak keuzes voor je kind. Als jouw kind vooral baat heeft bij rust, vastigheid en structuur, houd dit dan ook vol tijdens drukke feestdagen en beperk het aantal feestjes, ook al ziet het er nog zo aanlokkelijk uit. Je doet je gevoelige kind – en je zelf – een groot plezier. Iets van ‘less is more’ 😉 gaat op voor gevoelige kinderen. Veel plezier en geniet!