De laatste dagen van de vakantie zijn aangebroken. Ouders en kinderen maken zich op om het dagelijkse school/werkleven op te pakken. Dat is wennen, voor ouders en voor kinderen. Veel gezien en gehoord; een terugval bij poepen en plassen. Ging het op vakantie helemaal goed (niet altijd overigens), zijn jullie weer thuis (en op school) begint het gedoe weer…schoolstress! Hoe kan dat en wat kun je eraan doen?

Ontspannen op vakantie
Tijdens de vakantie zijn de meeste ouders ontspannen en dat heeft een direct effect op de kinderen. Ouders ontspannen, kinderen ontspannen. Er moet of hoeft niet veel zoals op school of werk. Geen schoolstress, geen werkstress. Er is een andere dagelijkse routine; ouders en kinderen hebben onverdeelde aandacht voor elkaar. Ik krijg dan ook vaak terug van ouders dat hun kind tijdens de vakantie nauwelijks of geen vieze broeken heeft. Dat het kind op tijd aangeeft, dat hij/zij naar de wc moet en/of zelf naar de wc gaat en dat zorgt voor een stuk minder stress. Dus zou je kunnen bedenken; ouders geen stress, kinderen geen stress; er wordt ‘losgelaten’. Letterlijk en figuurlijk.

Problemen op vakantie
Er zijn ook kinderen die op vakantie meer last krijgen, omdat de dagelijkse routine wordt gemist. Daaraan hebben zij nu juist veel behoefte. Of ouders zijn in de vakantiesfeer minder secuur met het geven van de laxeermiddelen. Zo ontstaat langzaam weer een ophoping in de darmen met als gevolg ongelukjes.

Thuis
Eenmaal thuis van vakantie en school (en werk) weer in zicht kan er spanning ontstaan. Ouders zijn druk met alle voorbereidingen zoals schoolspullen en gymkleren en ook vaak weer werk. Het ontspannen vakantiegevoel verdwijnt snel en geeft zo ruimte voor spanning en stress. Kinderen merken dat. Daarbij is het spannend om (weer) naar school/opvang te gaan. Weerzien met oude of nieuwe klasgenoten, vakantieverhalen van elkaar te horen, nieuwe groep, soms nieuwe leerkracht, zelfs nieuwe school of start van de basisschool. Kinderen weten vaak niet waar ze precies aan toe zijn.

Spanning
Kinderen die last hebben of hadden van een poepprobleem, kunnen van deze (positieve of negatieve) spanning ongemerkt weer gaan ophouden. Vaak krijgen ze ook minder (omdat het op vakantie goed ging) laxeermiddelen. Door de spanning, vermindering van laxeermiddelen en het (opnieuw) aanpassen op school, schiet ontspannen en tijdig poepen er bij in. Kinderen die nog geen last hadden van een poepprobleem, maar wel een gevoelig karakter hebben, kunnen – zeker als ze voor het eerst naar de basisschool gaan – een poepprobleem ontwikkelen. Uit spanning is er geen aandacht voor de buik.

Beweging
Hebben kinderen een actieve vakantie achter de rug, waarin dagelijks veel werd bewogen? Zoals wandelen, klimmen, zwemmen en daarbij meer drinken en ijsjes dan thuis. Dat merkt het lichaam de verandering, als kinderen thuis in afwachting van de start van school bankhangen, tv kijken, gamen en minder drinken. Hierdoor gaan de darmen ook minder bewegen en kan er verstopping ontstaan.

Terugval
Als een kind al last had van obstipatie is er mogelijk sprake van een verwijd rectum (laatste deel dikke darm, de bewaarplaats van de ontlasting). Wanneer er voldoende wordt bewogen, gedronken, als nodig voldoende wordt gelaxeerd en tijdig wordt gepoept, herstelt de darmfunctie. Zelfs als het rectum wat verwijd is geraakt door de verstopping. Met meer spanning, minder beweging, minder vocht en minder laxeermiddelen én niet op tijd naar de wc, is een verwijd rectum een valkuil. De ontlasting kan zich zo weer gemakkelijker ophopen. En voor je het weet (dit kan een kwestie van dagen of weken zijn), is het poepprobleem in alle ‘glorie’ weer terug.

Oplossing
Herken jij je kind of bovenstaande situaties, maak je je ongerust of raak je gefrustreerd? Blijf rustig en wanhoop niet. Let op voldoende beweging, vochtinname, laxeermiddelen en op tijd naar de wc gaan. Is er al sprake van vieze broeken? Dan even een aantal dagen hoge dosering geven om de buik leeg te maken en vervolgens overstappen op de onderhoudsdosering. Soms helpt het om preventief – zelfs als je kind ooit poepproblemen had en het nu goed gaat – tijdelijk wat laxeermiddelen te geven bij de start van school. Totdat je merkt dat de routine er is en dan bouw je weer af. gewoon om ‘shit’ te voorkomen.

Erkenning en geruststellen
Geef je kind erkenning over mogelijke spannende situaties waarover je kind zich misschien zorgen maakt. Stel je kind gerust en zeg je kind – als je kind dit wil – dat je meegaat naar school voor ondersteuning. Gaat jouw kind voor het eerst naar school (groep 1 of 3) en niet eerder last gehad van poep/plasproblemen en nu wel? Blijven de problemen bestaan? Download dan de online oudertraining. Ontdek hoe je met een gericht plan van aanpak jouw kind (weer) een superpoeper kan laten worden.