Elke dag vegen in het ondergoed, poepbroeken. Ook al stuur je je kind naar de wc om te poepen. De ene was na de andere. Je verbijt je, probeert positief te blijven maar het is moeilijk. Blij als je kind in bed ligt, eindelijk rust denk je. Maar nee…want zelfs als je je kind voordat jij gaat slapen laat plassen, word je midden in de nacht wakker gemaakt, omdat je kind in bed heeft geplast. Dag in, nacht uit, de wasmachine maakt overuren en jij ook!

Poepbroeken zijn bijna altijd het gevolg van obstipatie bij je kind die niet herkend en/of on(der)behandeld is. Niet een kwestie van opzettelijk in de broek poepen, maar een kwestie van de controle kwijt zijn. Door de obstipatie verwijdt het laatste deel van de dikke darm, daardoor wordt de ophoping van ontlasting erger en komt de aandrang niet meer goed door. Uitpoepen of leegpoepen wordt bemoeilijkt, net als poep(aandrang) kunnen voelen of ophouden.

Bedplassen door verstopping
Dezelfde obstipatie die overdag zorgt voor vieze poepbroeken, kan ‘s nachts zorgen voor bedplassen. De uitgerekte endeldarm (rectum) ligt vlakbij de blaas en gaat deze prikkelen, irriteren of deels beknellen. Zo kan er minder ruimte voor het bewaren van de plas komen en verstoorde plasaandrang en raakt het kind ook hier de controle over kwijt. Met als gevolg bedplassen, maar ook overdag plasongelukjes kunnen voorkomen. Bedplassen heeft niets te maken met rijping van de blaas of heel diep slapen. Er zijn ook diepe slapers die niet in hun bed plassen. Er kunnen wel andere oorzaken zijn voor bedplassen, maar speelt er obstipatie, dan is die vaak de grote boosdoener.

Wasmachine
De wasmachine maakt – net als jij – overuren; onderbroeken van je kind en beddengoed, elke dag weer; om wanhopig van te worden. Waar moet je beginnen om deze ellende op te lossen? Allereerst uitsluiten of vaststellen of er verstopping speelt. Op zich zijn terugkerende vieze broeken en een paar keer per week bedplassen, meestal signalen dat er sprake is van obstipatie. Ook al denk je dat dit niet zo is, omdat je kind dagelijks poept, echt de moeite waard om dit uit te zoeken. Het gaat erom wat en hoeveel je kind poept. Of je kind moeite heeft om goede poep te produceren en eruit te krijgen. Poept je kind soms een olifantendrol en dan weer keutels? Ook als je denkt dat dit niet meer kan of speelt, omdat je kind al laxeermiddelen krijgt voor obstipatie; check of de dosering afgestemd is op het lichaamsgewicht en niet op leeftijd. Zoals de Richtlijn Obstipatie bij Kinderen voorschrijft.

Laxeren
Ben je er achter dat je kind te weinig laxeermiddel krijgt? Of heb je ontdekt dat het er inderdaad op lijkt dat er obstipatie bij je kind is? Allereerst je kind op weg helpen met lege darmen krijgen, de boel flink schoonmaken. Dat doe je door een paar dagen extra hoge dosering laxeermiddel te geven. Kan lijken alsof je kind dan diarree krijgt, maar bijna altijd is dit een teken dat de ophoping los gaat komen, dus vooral door blijven gaan. Pas als de ‘poepstroom’ vermindert en je ziet dat de vieze broeken afvegen en je kind minder in bed gaat plassen of dit zelfs stopt, dan overgaan op onderhoudsdosering. Niet te snel stoppen, de darmen hebben de tijd nodig om te herstellen en weer goed te gaan functioneren (aandrang goed gaan doorgeven), zodat je kind weer de controle kan verkrijgen.

Poepen op de rit?
Merk je dat het beter gaat door het laxeren, dan wordt het tijd dat je probeert te ontdekken hoe het poepprobleem, de obstipatie, heeft kunnen ontstaan. Negen van de tien keer gaat het om (onbewust) ophoudgedrag en daar heeft je kind goede redenen voor. Dat kan met karakter van je kind te maken hebben, maar ook met stress thuis of bij vrienden of op school. Er zijn nog veel meer redenen; het is aan ouders om hier achter te komen. Waarom? Omdat ouders nu eenmaal de beste, ware en enige kenners van hun eigen kind zijn. Als je de onderliggende ‘shit’ niet de aandacht geeft, is er een grote kans op terugval van het poepprobleem, ook als je laxeert. Dan gaat laxeren namelijk lijken op symptoombestrijding.

Ouders, jullie kunnen het zelf!
Omdat je als ouder je kind het beste kent en vanuit liefde zeker wil dat je kind zo min mogelijk last hoeft te dragen in het leven, is mijn ervaring dat ouders graag zelf aan de slag gaan. Dat kan met de online oudertraining. Op jouw tijd en jouw plek. Kijk en luister naar de videotutorial waarin ik alle ins-en-outs met je deel over poepen en poepproblemen. Uiteraard komen oorzaken, gevolgen, laxeren (met uitleg over diverse soorten en doseringen) en een stappenplan, hoe samen met je kind het poepprobleem de baas te worden, aan bod. Je kunt alles nalezen in het digitale werkboek. Voor je kind krijg je ‘Het SuperPoeperBoek’ thuis gestuurd. Meer heb je niet nodig, om je kind te helpen een superpoeper te worden.