Ben jij er ook van overtuigd dat de poep in de broek bij je kind te maken heeft met het bewust en opzettelijk doen, het gedrag van je kind? Ik snap heel goed dat als het je dan niet lukt dit gedrag te veranderen, je op zoek gaat met als doel het onwenselijke, negatieve gedrag bij je kind te veranderen. Poepen in de broek gaat niet om bewust, opzettelijk gedrag en dus zet werken aan gedragsverandering ook geen zoden aan de dijk. Wat dan wel?

Denken en doen
Ons gedrag wordt bepaald door onze gevoelens en gedachten. Zijn we ons niet – altijd – bewust van. We ervaren, zien, beleven iets en denken hier iets over. De ontstane gedachten zorgen voor onze gevoelens; blije en leuke, maar ook angstige, boze, nare emoties. En die zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor ons gedrag. Omdat we allemaal druk zijn en doen en niet dagelijks stilstaan bij onze gedachten en gevoelens, reageren we op het gedrag, zonder de echte oorzaak te kennen. En raken we boos, gefrustreerd, verdrietig en wanhopig als we ongewenst gedrag niet veranderd krijgen. Ben jij een ouder van een kind met een poepprobleem? Mogelijk herken jij jezelf en jullie situatie?

Poepgedrag…?
Wat voorbeelden. Frederiek houdt haar aandrang tegen op school, ze wil niets van de uitleg van de juf missen; alleen de gedachte dat als ze iets mist en daardoor een laag cijfer krijgt, maakt dat ze bang wordt en dus blijft ze ophouden. Of Marcel; houdt poep op omdat hij zo druk in zijn spel zit. Stoppen met spelen levert he mogelijk verlies van het spel op , dat geeft frustratie, dus stelt hij liever uit. En Hanneke; zij had ooit pijn bij poepen en is ervan overtuigd dat poepen altijd pijn doet en houdt dagelijks tegen, uit angst voor de pijn. Deze kinderen houden hun poep op met – voor hen – een goede reden.

Poep in de broek!
Gevolg van het ophoudgedrag is ophoping in de buik. Wanneer dit niet tijdig herkend en behandeld wordt, kunnen er poepongelukjes gebeuren; dagelijks poep in de broek. Ouders – geteisterd door die dagelijkse vieze broeken – proberen van alles om het gedrag van hun kind te veranderen. Door te dreigen, te smeken, te belonen, te straffen, boos te worden, lief of geduldig te zijn. Vaak levert dit vooral frustraties en weinig tot geen resultaat op. Logisch…poep in de broek is geen bewust (poep)gedrag; het is meestal een gevolg van ophoudgedrag waarvoor kinderen hun redenen hebben. Die redenen moeten begrepen worden en de aandacht krijgen.

Liegen over vieze broeken?
Wat en hoe kun je doen om die redenen te achterhalen? Stel je kind liegt steeds weer over vieze broeken. Jij denkt “Ik word gek van de vieze broeken en het liegen, houdt het dan nooit op?!” en voelt je verdrietig, boos en wanhopig en probeert toch rustig te reageren. Maar je kind merkt echt wel hoe jij je voelt en dat wil je kind niet. Die is loyaal naar jou toe. Dus je kind denkt: “Oh nee, weer een vieze broek, mama/papa wordt weer verdrietig of boos”. Ook je kind voelt zich verdrietig en wanhoop en vanuit daar – uit schaamte, schuld – gaat je kind liegen over de vieze broeken. Voilà, vicieuze cirkel!

Wat helpt dan?
Buiten het fysieke deel aanpakken met een laxeerplan op maat, is het wenselijk om het onderliggende gedrag van de vieze broeken van je kind te ontdekken. Alleen laxeren en/of naar de wc sturen ligt meer in de lijn van symptoombestrijding, wanneer de ware ‘shit’ niet herkend wordt en de nodige aandacht krijgt. Als je deze eenmaal ontdekt hebt, zul je merken dat er bij jezelf wat verandert. Het kan zijn dat je je schuldig gaat voelen. Niet doen! Jij deed je stinkende best, maar wist gewoon niet waar je moest zijn. Je kunt je ook – hoop ik vooral – opgelucht voelen. Yes, nu weet je waar die poepbroeken mee te maken hebben en nu kun je het oplossen.

Voor ouders…
Je kind kan niet zelf uit die vicieuze poepcirkel, de shit, komen. Die heeft jou als ouder heel hard nodig. Jij bent de veilige baken, het voorbeeld voor je kind. En omdat jij de ouder bent van je kind, ken jij je kind het beste. Veel beter dan welke professional dan ook. Daarom gaat mijn aandacht naar jou als ouder, om jou te ondersteunen en op weg te helpen bij het poepprobleem van je kind. Zodat jij zelf je kind kan helpen. Ik help jou door je alles uit te leggen over de verschillende poepproblemen, de redenen van ontstaan en natuurlijk hoe jij deze kunt aanpakken. Kijk eerst de video met mij, lees daarna het digitale werkboek en ga dan samen met je kind aan de slag door je kind uit te leggen wat er speelt. Dat kun je doen met Het SuperPoeperBoek. Zo werkt de online oudertraining.

Positieve poeppraat?
Bemerk je bij jezelf dat je negatieve gedachten hebt rondom de vieze broeken en ook zo reageert, ga dan op zoek naar een neutrale positieve gedachte die voor jou geloofwaardig is. Daardoor kun je ‘echt’, vanuit je hart en vanuit overtuiging, neutraal of positief reageren naar je kind toe. Wanneer jij beseft dat je kind niet opzettelijk in de broek poept en dan naar je kind toe reageert, zul je direct een positieve verandering bij je kind merken. Dit en andere tips hoe te reageren naar je kind vind je terug in de training voor ouders.