Wat moet je als eerste doen als je kind een poepprobleem heeft of als jij dat vermoedt? Waar moet je zijn met jouw zorgen over je kinds poepgedrag? Naar de huis/kinder/jeugdarts? Naar de poepdokter, poeppoli, kindertherapeut, kindercoach, (ortho)pedagoog of naar de kinderpsycholoog of kinderfysiotherapeut? Hoe nodig is het dat je kind in therapie gaat of psychiatrisch of psychologisch onderzocht en behandeld wordt? Of is het beter om het ongewenste poepgedrag te negeren en hopen dat het vanzelf overgaat? Zie je ook door de bomen het bos niet meer? Ik help je graag op weg richting oplossing poepprobleem.

Herken een poepprobleem
Allerbelangrijkste is dat je aan de bel trekt, als jij vermoedt dat je kind een poepprobleem heeft. Of vraag (opnieuw) om hulp als er wel al een poepprobleem is vastgesteld, maar jij geen verbeteringen ziet. Poept je kind dagelijks, maar wisselt de samenstelling? Zie je spaghettislierten de ene keer en dan weer kleine beetjes en dan weer een giga olifantendrol? Soms zachte poep richting diarree en dan weer harde keutels? Dat zijn signalen van obstipatie, ook als je kind dagelijks poept. Echt! Dan gaat het om verborgen obstipatie, lastig te herkennen.

Obstipatie
Is er al obstipatie geconstateerd en krijgt je kind laxeermiddelen maar lijkt het poepprobleem te verergeren? Heeft je kind vaak kleverige dunne ontlasting, soms lijkend op diarree die je kind moeilijk kan tegenhouden met als gevolg poep in de broek? Of krijgt je kind opeens last van plasongelukjes of bedplassen? Grote kans dat je kind een te lage dosering laxeermiddel krijgt. Dan blijft de buik nog vol en raakt je kind de controle over poepen en plassen kwijt. Aandrang wordt minder of niet gevoeld. Dan moet het laxeermiddel verhoogd worden om de ophoping weg te krijgen en dan overgaan op de juiste onderhoudsdosering. Juiste dosering is een berekening volgens het lichaamsgewicht van je kind en niet volgens leeftijd. Het is meestal nodig om een paar maanden te laxeren om zo de darmfunctie te laten herstellen. Pas als het een tijd goed gaat, denk dan aan langzaam afbouwen.

Welke poepdokter kan jou en je kind helpen?
Het is lastig om te bedenken bij wie je moet zijn voor de juiste hulp aan en voor je kind. Misschien denk je dat het nodig is dat je kind psychologisch of psychiatrisch onderzocht wordt. Of je vindt dat jij als ouder faalt en weet niet wat nu de beste weg is. Op de poeppoli werken meestal een kinderarts (poepdokter), psycholoog of pedagogische medewerker en ook wel een urotherpeut of incontinentieverpleegkundige en zelfs bekkenfysiotherapeut. Die werken vaak samen en jij en je kind worden dan ook door meerdere mensen gezien en behandeld. Kan handig zijn, maar nadeel is dat er vaak lange(re) wachttijden zijn en er een beperkte duur van consult wordt geboden. Daarbij gaat de aandacht vooral naar het kind, de gedragsverandering wat aan je kind – onbedoeld en ongewild – kan bevestigen dat er iets met hem/haar is. Ook kunnen kinderen gaan denken dat het poepprobleem alleen bij zichzelf ligt en dat is in verreweg de meeste gevallen niet waar. Het gaat om een combinatie van factoren.

Ouders zijn de beste kenners van hun kind!
Mijn idee en vooral ervaring is dat ouders een poepprobleem prima zelf kunnen oplossen, zolang ze maar de juiste tools aangereikt krijgen. Wanneer je als ouders aan de slag gaat doe je vooral je kind een enorm plezier. Je kind met poepprobleem heeft waarschijnlijk al een negatief zelfbeeld, vindt zelf dat hij of zij faalt of het niet goed genoeg doet of zelfs is. Is ook begrijpelijk dat je kind dat denkt; want wie kan er nu niet gewoon op de wc poepen?! Maar ook ouders vinden het fijn om zelf de handen uit de mouwen te steken en om hun kind niet verder te belasten. Hun kind is al zo belast met zijn of haar poepprobleem en dat stemt veel ouders verdrietig.
Thuis op eigen plek en tijd aan de slag
De online oudertraining is dan ook een fijn hulpmiddel voor ouders, zo laten honderden ouders mij weten. In ontspanning de videotutorial bekijken en dan op je gemak het digitale werkboek doornemen. Je krijgt uitleg en informatie over diverse poepproblemen, oorzaken, gevolgen en natuurlijk een plan van aanpak met helder stappenplan. Je kunt een laxeerplan op maat maken en je ontdekt wat de beste manier is om met je kind om te gaan om het zo snel mogelijk een superpoeper te leren worden. Het SuperPoeperBoek krijg je thuis gestuurd voor je kind, zo heb je alles om van start te kunnen gaan. Bovendien vind je bij de downloads gratis kleurplaten, wc-oefeningen, een poepdagboek en uiteraard een superpoeperdiploma! Twijfel je over het laxeren? Ga dan langs je huisarts en vraag mee te denken volgens de Richtlijn Obstipatie bij Kinderen van 0-18 jaar.
Merk je na het volgen van de training dat je toch nog wat extra ondersteuning nodig hebt? Dan kun je altijd een poepprofessional bij jou in de buurt contacteren.