Je bent pas ouder geworden en dat is wennen. Aan elkaar en elkaars ritme. Je baby drinkt goed en blijkt een superpoeper te zijn. Zeker een paar keer per dag is het raak. Alles zit onder en het ruikt zeker niet naar bloemetjes. Je probeert je walging tijdens het verschonen te verbergen, maar dat lukt niet altijd even goed. Heel begrijpelijk, poep stinkt! Maar weet je dat jouw gezichtsuitdrukking en houding het poepgedrag van je kind kunnen beïnvloeden?

Baby obstipatie!
Ook een baby kan last hebben van obstipatie en de voeding kan de oorzaak zijn. Borstvoeding kan zorgen voor meerdere zachte poepluiers op een dag, maar net zo goed kan je baby op borstvoeding een ruime week niet poepen. Dat laatste voelt als ouder niet fijn en het kan lijken alsof je baby moeite heeft met poepen. Toch is een aantal dagen niet poepen bij borstvoedingbaby’s normaal. Flesvoedingbaby’s kunnen ook last hebben met poepen. Vaak heeft dat te maken met gevoeligheid voor de melkvoeding. Koemelkallergie, reflux en lactoseintolerantie kunnen niet altijd bewezen worden, maar dat betekent niet dat het niet kan spelen. Er zijn nog meer oorzaken voor het ontstaan van obstipatie, daarover later meer. Maar hoe herken je obstipatie bij je baby? 

Heeft mijn kind last van obstipatie?
Obstipatie bij baby’s kun je herkennen door de manier waarop baby’s poepen. Zie je dat je baby perst, rood of paars aanloopt, kreunt, keutels produceert of er amper en met moeite iets uitkomt en is er soms bloed bij de ontlasting? Laat je kind veel winden, is de buik opgezet en hard, is je baby huilerig en lijkt de eetlust af te nemen? Dat lijkt op obstipatie. Ga alsjeblieft niet met een thermometer proberen de poep eruit te krijgen of een stukje zeep in de anus stoppen. Dit kan de gevoelige huid rondom en in de anus beschadigen.

Welke andere redenen kunnen er zijn voor obstipatie?
Soms ontstaat obstipatie bij je kind zoals hierboven beschreven; door voeding of door verandering van voeding. Ook de overgang van vloeibaar naar wat vaster voedsel kan verandering in het poeppatroon of samenstelling van de ontlasting zorgen. Maar tanden krijgen, wat minder drinken, nog niet zo veel bewegen en een sterke wil, een karaktertje en dit nog niet kunnen verwoorden kunnen leiden tot vastzitten van ontlasting of ophouden. Over dat ophouden, daarover is nog wel wat te vertellen.

Zien is doen of liever gezegd niet doen?
Een aantal ouders vinden poepluiers verschonen niet het leukste dat er is. Sterker nog; ze walgen ervan en laten dit ook merken tijdens het verschonen. Bij het luier verschonen maak je als ouder contact met je baby; je baby kijkt naar jou terwijl jij bezig bent. Op het moment dat jij een vertrokken gezicht opzet, jij walging laat zien, geluiden hierbij maakt of je hoofd zelfs afkeert en ‘bah’ zegt, weet je kind niet dat jij het hebt over de poep. Je baby kan denken dat jouw gezichtsuitdrukking te maken heeft met hem of haar. Daardoor kan de baby – onbewust – poepen niet fijn gaan vinden en gaan ophouden. Om een blij gezicht van papa of mama te krijgen.

Wat te doen bij obstipatie?
Allereerst belangrijk om de obstipatie  – als je dit vermoedt – te verhelpen. Dus de boel weer in beweging te zetten. Uiteraard als je denkt dat de voeding de oorzaak is, dan op zoek naar wat beter voor je baby’s buik en poep werkt. Let wel: verander je van fles/borstvoeding, dan hebben de darmen even de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe voeding. Denk je dat er een andere oorzaak is of maak je je zorgen of er iets medisch speelt? Dan kan een bezoek aan de huisarts of het consultatiebureau je vast op weg helpen. Bij obstipatie laxeren; betere dan stilstand in de darmen en een negatieve poep associatie ontwikkelen.

Help, ik vind luiers verschonen echt vies!
Als laatste, herken je bij jezelf dat je luiers verschonen echt smerig vindt? Bedenk dan hoe je dit voor jezelf aangenamer kan maken. Afleiden helpt (lekker kletsen en kroelen met je baby) net als een geurspray bij de hand houden. Zakjes die lekker ruiken in de aanslag om de luier in te doen, dan zul je zien dat het ‘leed’ snel geleden is. Als motivatie; bedenk dat als je baby poepen niet leuk vindt, dit op dreumes/peuter/kleuterleeftijd een gevolg kan hebben. Dan zit je pas echt in de ‘shit’! Heb jij al een dreumes, peuter of kleuter die poep ophoudt en last heeft van obstipatie, vieze broeken of alleen in de luier wil poepen? Lees dan op deze pagina en op deze pagina verder.