Hè hè, je kind kan poepen op de wc. Het wil ook het liefst op tijd luisteren naar de buik en naar het toilet gaan, maar toch is er nog een belemmering…afvegen! Veel ouders geven aan dat hun kind niet wil, kan of durft af te vegen en daarom – vooral op school – de toiletgang uitstelt. Daardoor kan obstipatie ontstaan en een vicieuze cirkel van wc-weigering. Hoe pak je dat aan?


Afvegen
Een kind dat poepen niet leuk vindt of last heeft van poepproblemen wil niet naar de wc. Ouders geven aan dat er vaak een bijkomend probleem speelt. Hun kind wil of kan niet goed de billen afvegen. Het kind vindt poep vies of het kind kan er niet goed bij. Of het kind veegt de verkeerde kant op of het kind heeft geen geduld. Of het kind wil geen tijd nemen om af te vegen of het kind is bang dat het vieze handen krijgt.

Gevolgen
Soms wordt duidelijk dat een poepprobleem zoals obstipatie, ontstaan door ophoudgedrag, daarmee te maken heeft. Het kind dat niet wil, durft of kan afvegen, besluit dan dat het beter is om poepen op school uit te stellen. Met als gevolg ophoping, obstipatie en soms zelfs ongelukjes. Thuis voelt het kind zich veiliger om niet te kunnen of willen afvegen. Het vraagt papa, mama of oppas om hulp of blijft in een vieze broek lopen. Want het kind weet dat er geen (erge) gevolgen zijn zoals pesten door anderen vanwege stank of zichtbare poepvlekken.

Leren afvegen
Hoe kun je dit patroon doorbreken of zelfs voor zijn? Het kind uitleggen hoe afvegen gaat. In
Het SuperPoeperBoek
ziet het kind dat afvegen erbij hoort en van voor naar achteren moet. Kinderen zeggen vaak dat hun armen te kort zijn, dat ze er niet goed bij kunnen. Of dat ze niet goed kunnen zien of merken of er nog poep op of aan de billen zit. Als een kind een zachte drol poept met begin en eind, zijn er meestal geen of 1 of 2 velletjes papier nodig. Wanneer een kind nog niet een heel regelmatig poeppatroon heeft of laxeermiddelen gebruikt, kan de poep zachter zijn en blijven kleven aan de billen. Het is dan handig dat er vochtige billen/wc-doekjes zijn. Zijn die niet op school of op de opvang? Geef ze dan mee in de tas van het kind.

Oefenen
Het allerbelangrijkste is om afvegen thuis te oefenen. Omdat kinderen poep meestal vies vinden en bang zijn dat dit op hun handen komt, kun je ‘droog’ oefenen met pindakaas of chocopasta. Op een pop is mogelijk, maar nog beter om dit op de billen van je kind te smeren en zo te laten oefenen. Wat humor erbij en zelf voordoen hoe afvegen moet en gaat. Dit helpt het kind en is ook leuk om samen te doen. Wanneer het kind doorheeft hoe afvegen gaat, eerst thuis oefenen met zelf afvegen. Is dat een succes, dan kan het kind gerust en zonder zorgen naar de school, opvang of bij vriendjes spelen. Wanneer hij/zij moet poepen, weet hij/zij dan hoe er moet worden afgeveegd.

Obstipatie
Heeft je kind last van obstipatie en wil je weten hoe dat komt en dit oplossen? Volg dan de online oudertraining. In de videotutorial wordt uitgelegd welke soorten poepproblemen er zijn en hoe je deze kunt herkennen. Oorzaken en gevolgen komen aan bod, net als een plan van aanpak met stappenplan. In het digitale werkboek kun je alles nalezen. Het SuperPoeperBoek krijg je GRATIS erbij om je kind zo snel mogelijk van het poepprobleem af te helpen.